Home > News > Skyscraper News > London > United Kingdom > Catching Up With Guys Cancer Centre

Catching Up With Guys Cancer Centre

Building on the lessons learned from the design of their successful Maggie's cancer centre, Rogers, Stirk, Harbour and Partners has won planning permission for a new Cancer Centre at Guy's.

Based on a triangular site off Great Maze Pond, the 29,000 metre development will be linked to the existing Guy's Hospital via a basement and will stand over the historic "Roman Boat", which is literally a preserved boat found on the site that dates from about 200 A.D, although sadly there are no plans to have the building provide any exhibition space for this national monument.

The purpose of the scheme is to merge the cancer treatment that is currently spread over the entire Guy's campus on to one site. In turn this will free up space elsewhere for additional healthcare facilities.

The concept of the building is based around the idea of "villages". This sees it divided into clusters of floors with their own individual uses, and the differing uses in turn expressed on the facade of the building via the use of different colours. These villages consist of the Welcome Village on the ground and first floors with a café, shops and gym, the Radiotherapy Village on floors two to four, the One-Stop Village on floors five and six for outpatients, the Chemotherapy Village and Kings' Research on floors to seven to nine which combines medical research and treatment in conjunction with Kings' College, with the upper four floors as a private patients unit which have been placed here to allow the NHS facilities to have continuity.

Topping the project are the plant levels and lift cores which are highly visible as one would expect from the designers in question, and provide the building with a summit. For Rogers' firm structural expressionism has never left.

One particular challenge for the building has been the radiotherapy suites. These are the reason why the Radiotherapy Village is on the lowest possible floors, in part due to their weight. The six suites will be lead lined and connected to a single corridor, a more modern approach than the usual concrete bunker approach. Even here patients will have a view down the corridors and outside, a huge change from the basements that most such treatment facilities are situated in.

Dividing the villages above ground level are wrap-around balconies 2.5 metres deep. Corner atria will supplement these to create pleasant spaces following through the idea that architecture and imaginative use of spaces can promote well-being.

Article Related buildings:

Cancer Centre At Guys

Cancer Centre At Guys
Guys Hospital

Guys Hospital
Cancer Centre At Guys, London
Cancer Centre At Guys, London