Home > News > Skyscraper News > London > United Kingdom > Subtle Redesign For The Walkie Talkie

Subtle Redesign For The Walkie Talkie

A series of minor design revisions by Raffael Vinoly Architects have been proposed for one of London's most famous unbuilt buildings, 20 Fenchurch Street, better known as the Walkie-Talkie.

Most of the changes are subtle and would not immediately be visible to the untrained eye only becoming plain when comparing the past set of elevations with the newer versions.

They include the reduction of the number of vertical fins, a detail that gives the Willis Building its seemingly serrated edges, from 31 to 29 on each side. One of the main functions of these will be to create solar shading for the offices on the west and east faces although a reduction in the amount of fins will simplify the design marginally.

The southern part of the roof will be raised more from its current profile adding a small amount of regularity to what is still an unconventional profile and flattening out the curving roof-line somewhat.

The sky garden has been reduced in size with office space eating slightly into part of it reducing it by one level. There will now be four zones on the sky gardens, each with their own unique collection of plants - Africa, Australasia, Europe and the Americas

In turn all these minor revisions has enabled the developer to add an extra floor and make changes that will see the gross space increased to 99,692 square metres from 94,547 square metres.

Some have speculated that this could be to help prepare the building for a major pre-let and redesign it according to the specifications of the would-be anchor tenant but it is more likely that the developer Land Securities just desires to further try and rationalise their project adding to its profitability.

Article Related buildings:

20 Fenchurch Street

20 Fenchurch Street
20 Fenchurch Street

20 Fenchurch Street
The newest version of the design
The newest version of the design